top of page

De eetbare tuin

In de eetbare tuin is er ruimte voor creativiteit en diversiteit, ver voorbij de traditionele moestuin. Hoewel een moestuin zeker zijn plaats kan hebben, pas ik graag een breder scala aan eetbare elementen toe in mijn tuinontwerpen. Denk aan een aromatische kruidentuin, een theetuin, een snoephaag, een weelderige fruitgaard, een bloemenborder die niet alleen een lust voor het oog is, maar ook een bron van eetbare vaste planten, etc.

In deze tuin combineren we eetbaarheid met de diversiteit en schoonheid van de natuur, hij nodigt uit tot ontdekking met alle zintuigen.

Technieken uit de permacultuur

We maken gebruik van diverse technieken uit de permacultuur om een veerkrachtig systeem te bekomen.

Door al deze technieken te combineren en te integreren in het ontwerp van de tuin, kijk je toekomstgericht. We bedenken op voorhand welke moeilijkheden er zouden kunnen ontstaan en anticiperen hierop

zo wordt bijvoorbeeld plaagbestrijding, overvloedige watergift of gritselen overbodig.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van technieken die we toepassen in onze ontwerpen

20220712_102652.jpg

Polycultuur 

Het kweken van verschillende gewassen, eenjarige en meerjarige, op dezelfde plaats, biedt tal van voordelen voor een gezonde en productieve tuin. Door diversiteit te omarmen, kunnen planten elkaar aanvullen en ondersteunen, wat resulteert in een natuurlijk evenwicht dat plagen en ziekten op afstand houdt. Bovendien maximaliseer je op deze manier het gebruik van ruimte, bevordert het de bodemgezondheid door wisselwerking tussen verschillende gewassen en verhoogt het de biodiversiteit. In een polycultuurgedreven tuin floreren planten zij aan zij, waarbij ze elkaar versterken en resulteren in een overvloedige oogst en een bloeiende omgeving.

Bodembedekking

Het bedekt houden van de bodem met mulch of bodembedekkende beplanting is van essentieel belang voor een gezonde tuin. Mulch fungeert als een vochtvasthoudende deken, waardoor planten worden beschermd tegen uitdroging en de behoefte aan frequent water geven wordt verminderd. Daarnaast onderdrukt mulch onkruidgroei, verbetert het de bodemstructuur en reguleert het de bodemtemperatuur, wat allemaal bijdraagt aan een gezonde en veerkrachtige tuinomgeving.

20220502_073519.jpg
20230614_135642.jpg

Bronnen

We maken gebruik van de natuurlijke energiebronnen in onze omgeving om een duurzame en veerkrachtige leefomgeving te creëren. Door planten strategisch te plaatsen, kunnen we optimaal gebruik maken van natuurlijk licht, warmte en schaduw. Waterbeheersystemen, zoals het opvangen en opslaan van regenwater, helpen bij het maximaliseren van beschikbare middelen. Door te werken met wat de natuur ons al biedt, streven we naar zelfvoorzienende ecosystemen die in harmonie zijn met hun omgeving.

Golvende lijnen

Golvende lijnen worden gebruikt vanwege hun vermogen om diversiteit te bevorderen en efficiëntie te vergroten. Deze organische vormen bootsen de natuurlijke contouren na en creëren microklimaten en habitats die gunstig zijn voor verschillende planten en dieren. Bovendien helpen golvende lijnen bij het vertragen van waterstromen, waardoor erosie wordt verminderd en water efficiënter wordt benut. Dit resulteert in veerkrachtige en productieve ecosystemen die in harmonie zijn met de omgeving.

20230410_091731.jpg
IMG_20210717_124515_106.jpg

Jouw eetbare tuin

We bekijken samen welke specifieke noden en behoeftes jij en je gezin hebt. Wil je er veel tijd aan besteden? Dan kan een arbeidsintensieve moestuin wel iets voor jou zijn! Liever een rustige omgeving waar weinig werk aan is? Een fruitgaard met eetbare borders biedt de oplossing. Met de kinderen op avontuur in eigen tuin? Wie weet is een eetbaar speelbos, met snoephagen en verborgen speelhoeken wel wat voor jullie! De mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je geïnteresseerd bent in het creëren van een eetbare tuin, nodig ik je van harte uit om contact op te nemen.

Samenwerking

Geworteld in

3582 KOERSEL

Gsm

0032477 31 02 48

Email

Fleur Sauvage logo
bottom of page